Novosti

Za mir u Izraelu i Palestini!

23.10.2023. Uzasnute dogadjajima u Izraelu i Palestini bezuvjetno osudjujemo masakr nad izraelskim stanovnistvom pocinjen od strane Hamasa kao i drzavni teror koji drzava Izrael sustavno, vec desetljecima provodi nad palestinskim stanovnistvom, a koji zadnjih desetak dana zadobiva razmjere neizmjerne ljudske i humanitarne tragedije.
Protivimo se ubijanju, brutalnosti nasilja s nesagledivim implikacijama, dehumanizaciji i prisilnim preseljenjima palestinskog naroda.
Zahtijevamo trenutni prekid bombardiranja Gaze i otvaranje trajnog humanitarnog koridora za dostavu hrane, vode i lijekova stanovništvu Gaze!
Zahtijevamo hitno zaustavljanje daljnjih nasilnickih akcija i nove pregovore koji bi doveli do moguceg pravednog rjesenja za obje strane, ukljucujuci politicku autonomiju/samoupravu za palestinski narod.
Nema usporedivosti u razmjerima zlocinackih poduhvata, traumatskim scenarijima a ni razlozima koji su do njih doveli, no svi se ratni zlocini pocinjeni i u Izraelu i u Palestini moraju procesuirati.
Svjesne da svaki rat znaci eskalaciju rodno-uvjetovanog nasilja - zalazemo se za obracanje posebne pozornosti i podrsku zenama i djevojkama.
Zahtijevamo od svjetskih politickih aktera da umjesto pristranosti i ratnih geopolitickih manevara kreiraju prostor nagovora za mir.
Zahtijevamo od hrvatskih vlasti da se, umjesto bezuvjetne podrske drzavi Izrael, sto snaznije zaloze za pronalazenje mirnog politickog rjesenja.
Ne pristajemo na svjetski poredak u kojem je nasilje postalo ne samo legitimno vec i pozeljno sredstvo rjesavanja konflikata, a rastuca militarizacija - normalnost zivljenja.
Zato se pridruzujemo svim glasovima koji ovih dana diljem svijeta zahtijevaju hitnu obustavu vojnih operacija na podrucju Izraela / Palestine, ali i cijelog Bliskog istoka.
Ad hoc feministicka antiratna koalicija

› arhiva novosti